Van der Haar en Lechner winnen op Cauberg

De Cauberg Cyclo-Cross van Valkenburg is gewonnen door Lars van der Haar (elite-mannen), Eva Lechner (elite-vrouwen), Gioele Bertolini (beloften) en Jappe Jaspers (junioren). In deze eerste Europese manche van de wereldbeker in het veld bekroonden alle vier de winnaars een ijzersterke solo met de winst. Van der Haar boekte alweer zijn derde zege op rij in deze WB-cross in Limburg.

MEvdhaar

Van der Haar (Giant-Alpecin) was met verwachtingen naar Valkenburg gekomen. “ Het parcours ligt me goed hier, dat geeft vooraf ook wel vertrouwen. Ik denk dat ik sneller dan de anderen herstel van de korte klimmetjes, ik kan blijven gaan. Het is lekker om van de nul af te zijn met het aantal zeges, maar ik hoop dat er nog enkele volgen. Het meest kansrijk ben ik als het - zoals hier - een parcours is dat geschikt is voor mij." Van der Haar was de eerste deze winter die Wout van Aert wist te verslaan. De Vlaming van Vastgoedservice werd tweede en behield de leidende positie in de wereldbeker. Sven Nys – bezig aan zijn laatste seizoen – mocht in zijn laatste Cauberg Cyclo-Cross als derde mee op het podium.

WElechner

Bij de vrouwen won Eva Lechner. Een week geleden reed en won de Italiaanse het MTB-testevent in Rio de Janeiro. "Ik had nog wat last van jetlag, maar beschik natuurlijk nog wel over de vorm van het MTB-seizoen. Nikki Harris bleef lang aandringen, maar ik wist dat ze technisch toch iets minder zou zijn. Daarom ging ik telkens op kop de meer technische stroken in, in de hoop dat ze niet zou kunnen volgen. Dat gebeurde gelukkig op het allerlaatst ook.” Harris viel nog ver terug, waardoor Lechner uiteindelijk de Amerikaanse Kaitlin Antonneau (tweede) en de Tsjechische Pavla Havlikova (derde) mee op het podium kreeg.

MU

Bij de beloften had eerder ook al het Italiaanse volkslied geklonken. Hier won Gioele Bertolini voor de Belg Eli Iserbyt en de Fransman Clement Russo. De winnaar voelde zich in zijn element op de flanken van de Cauberg. “Deze ronde is zwaar van zichzelf maar door de modder ook erg technisch. Ik was hier niet gekomen met de gedachte dat ik winnen ging, maar dichtte me wel kansen toe om hoog te eindigen. Heel bijzonder om hier nu de eerste leiderstrui uit de wereldbeker om de schouders te krijgen.” Bij de junioren kreeg de Vlaamse winnaar Jappe Jaspers met Jens Dekker (tweede) een Nederlander mee op het podium. Derde werd de Belg Seppe Rombouts. Jaspers was aangenaam verrast over de manier waarop hij wist te winnen. “Ik had dit scenario niet eens in gedachten, maar sloeg direct na de start een kloof en toen heb ik niet getwijfeld.”

MJ