Niet Mathieu van der Poel maar Michael Vanthourenhout

Caubergcross  2012 beloften under 23VALKENBURG – Geen overwinning voor Mathieu van der Poel bij de beloften zoals vorige week in Ronse. Door de schuld van een tegenstander kwam de Nederlandse favoriet kort na het startsignaal ten val en daarna moest hij van te ver terugkomen om Michael Vanthourenhout nog te pakken te krijgen. In de spurt voor plaats twee moest hij het afleggen tegen Wout Van Aert. Tim Merlier was vijfde en Gianni Vermeersch zesde maar op meer dan een minuut van de winnaar.

Met drie schoten ze het snelst uit de startblokken: wereldkampioen Mike Teunissen in het gezelschap van Wout Van Aert en Michael Vanthourenhout. Maar lang kon Teunissen niet in het gezelschap van de twee Belgen blijven. De man in de regenboogtrui zou uiteindelijk pas negende worden. De wedstrijd was een half uur ver toen Vanthourenhout uitpakte met enkele tempoversnellingen die Van Aert niet kon blijven beantwoorden. Mathieu van der Poel was toen opgerukt naar de derde plaats maar zijn achterstand op Vanthourenhout bedroeg een halve minuut. In de voorlaatste ronde kreeg hij Van Aert te pakken en bij het ingaan van de laatste ronde had hij zijn achterstand teruggebracht tot twaalf seconden maar toen brak de veer. Vanthourenhout was te ver weg en de inspanning om ook de laatste kloof te dichten zat niet meer in zijn kuiten.

“Zo’n slopende achtervolging kruipt op de duur in je kleren”, wist Mathieu achteraf. “Daarom kreeg ik het laatste gaatje niet meer dicht. Toch ben ik tevreden. Had ik deze race winnend kunnen afsluiten, zou dat wel heel bijzonder geweest zijn. En misschien is het ook niet slecht dat ik af en toe eens niet win.”

Vanthourenhout en Van Aert: “Van der Poel is te kloppen”

VALKENBURG – De slotconclusie van Michael Vanthourenhout en Wout Van Aert na de wedstrijd voor beloften op de Cauberg was eensluidend: “Van der Poel is dus toch te kloppen.”

“Ik bouwde mijn race goed op”, wist de winnaar verder. “Ik wist dat de start heel belangrijk zou zijn en daarin gaf ik meteen het volle pond. Daarna hield ik constant mijn eigen tempo om voldoende reserves te houden voor de finale. Deze wedstrijd was niet zo lastig als een moddercross maar de hoogtemeters maakten het verre van gemakkelijk. Gelukkig beschik ik over wat klimcapaciteiten. Misschien was Mathieu van der Poel de sterkste van ons allen maar het zal me worst wezen. De belangrijkste vaststelling is dat hij niet onoverwinnelijk is. Voor mij is deze overwinning belangrijk omdat ik niet zo’n goede zomer gekend heb zodat dit succes mijn definitieve start moet betekenen. En ook omdat het een revanche is voor de niet selectie van mijn broer Dieter bij de elite.”

Wout Van Aert had geen moeite met de overwinning van Vanthourenhout.

“Naarmate de wedstrijd vorderde, werd ik meer en meer gewaar dat hij sterker was”, vertelde hij. “Hij versnelde een drietal keer op de klimmetjes en ik maakte wat foutjes en zo was ik hem kwijt. Maar geen probleem. Ik voelde me vandaag al een stuk beter dan vorige week in Ronse. Samen met Michael wist ik in de eerste wedstrijdhelft toch een mooie kloof te slaan. Toen hij van me weggereden was, heb ik bewust op Van der Poel gewacht. Maar zelfs met twee waren we niet bekwaam om Vanthourenhout bij te halen. Ik had tegen Mathieu nog nooit gespurt maar ik wist hem wel te kloppen. Onklopbaar is hij dus niet.”

Download de volledige uitslag:

http://www.caubergcyclocross.com/downloads/cyclocross/uitslag-men-u23-2013.pdf