Thalita de Jong wint solo in Valkenburg

Thalita de Jong heeft de Cauberg Cyclo-Cross voor vrouwen gewonnen. De wereldkampioene reed in de voorlaatste ronde weg bij haar laatst overgebleven opponente Sophie de Boer en soleerde naar de zege in Valkenburg. Achter De Boer werd Europees kampioene Sanne Cant derde. De Boer nam de leiding in de wereldbeker over van Katherine Compton dankzij haar podiumplaats in Limburg.

De Jong reed voor het eerst in Valkenburg en kreeg de zege bepaald niet cadeau. "Ik rijd het liefst alleen in een veldrit, dan kan ik mijn eigen lijnen en bochten rijden. Maar hier werd het echt een tactisch spel, waarbij Sophie de Boer niet van mijn zijde week en ook Lucinda Brand zo nu en dan kwam aansluiten. Sophie was technisch beter, maar ik merkte dat ik telkens op de rechte stukken kon versnellen. Ik bleef druk zetten en in de voorlaaste ronde kon ik dan toch een kloof slaan. Heel mooi om hier een wereldbekercross te kunnen winnen, ook nog in eigen land. Deze vorm trek ik graag door naar het EK en de Koppenbergcross, daarna neem ik wat gas terug en bouw ik op richting het WK in Luxemburg. Richting het volgende WK - in Valkenburg - is het een opsteker dat ik hier zo goed uit de voeten kan."

De Boer troostte zich met de leiderstrui in de wereldbeker. "Dat was mijn grote doel hier vandaag. Natuurlijk wil je ook graag winnen, zeker als je er zo dichtbij bent. Thalita en ik waren aan elkaar gewaagd, alleen maakte ik op de trap een foutje. Ik verloor even mijn evenwicht en kon daardoor niet direct reageren op Thalita. De kloof die ze sloeg, was niet meer te dichten. Haar snelheid - die ze van de weg mee neemt - is dan zeker een troef."